maandag 5 oktober 2015

De Grote Vis: ‘Ronselaar’ Abou Moussa
Op 28 september heeft de Haagse rechtbank een voorlopige uitspraak gedaan dat Azzedine C. de definitieve uitspraak moet afwachten in de gevangenis. Azzedine wordt gezien als de grote vis in de Jihadzaak. Hij zou mensen aangespoord hebben om te vechten in Syrië.

Het was dan eindelijk zo ver: hoofdverdachte Azzedine C. of beter bekend als Abou Moussa in jihadistische netwerken, verscheen voor de rechter. De ondervraging duurde twee weken. Hij wordt beschuldigd van onder meer ronselen, opruiing, haat zaaien en deelname aan een criminele organisatie met terroristisch oogmerk. Azzedine is in Marokko geboren in 1983 en kwam op 15 jarige leeftijd naar Nederland. Hij heeft een sportopleiding gedaan aan het CIOS en is sportinstructeur van beroep. De laatste jaren heeft hij geleefd van een uitkering, waar hij niet veel woorden aan kwijt wilde.In de inleiding zei hij dat hij geen salafist maar aanhanger van de maliki-leer te zijn, één van de vier wetscholen binnen het soennitisch Islam. In democratie gelooft hij niet maar erkent het wel als rechtsstaat. Van zijn moeder, die geletterd was, heeft hij veel geleerd over Islam. Voor de rest zegt de ronselverdachte een posttraumatische stressstoornis te hebben opgelopen in Marokko waar hij in 2009 langdurig werd ondervraagd door de Marokkaanse inlichtingendienst.

Azzedine begon vanaf 2012 bekendheid te genieten als ‘woordvoerder’ van Jihadistische organisaties zoals Behind Bars en Straat Dawa, die beiden inmiddels zijn opgeheven. De Hagenees zit sinds de zomer van 2014 in hechtenis in de zwaarbeveiligde terroristenafdeling van de gevangenis in Vught wat hem ‘zwaar bevalt’. 


Wel of geen georganiseerde netwerk?
Het bestaan van georganiseerde netwerken moet worden bewezen door het OM wil het de verdachten veroordelen voor deelname aan een criminele/terroristische organisatie.  De rechter vroeg naar zijn rol bij de website De Ware Religie (DWR). Abou beperkte zijn rol tot het schrijven van 6 columns[1].. Hoofdredacteur van deze website, inmiddels ook opgeheven, is de tot de Islam bekeerde Rudolph H. (25), tevens één van de verdachte. De rechter heeft in een voorlopige uitspraak op 21 september bepaald dat hij zijn proces in vrijheid mag afwachten. De vraag of meerdere mensen beheerders van deze website waren, werd eerder in de zaak behandeld.Mochten meerdere mensen beheerders zijn, zou het een bewijs kunnen zijn dat er sprake is van een georganiseerde organisatie. [1]Hier staan de columns van Azzedine C.: https://dewarereligienl.wordpress.com/?s=abou+moussa
 

Rudolph zei het alleen te doen, aangevuld met een verklaring van zijn vrouw dat hij er ‘dag en nacht’ mee bezig was. Moussa ontkende ook beheerder of op enige wijze zeggenschap over de website te hebben. Maar toen haalde de rechter een afgetapt telefoongesprek met Rudolph H. aan waarin Azzedine ‘op het net gooien die handel’ heeft gezegd betreffende een artikel over Geert Wilders. Uit de afgetapte mails van de NCTV zou tevens blijken dat Azzedine ook de eindredactie doet. Bovendien heeft Rudolph H. eerder verklaard dat Azzedine ook over het wachtwoord van de domeinnaam beschikte.
Het weerwoord van de verdachte over het laatst genoemde was: “Ik ben a-technisch”. Wat betreft de taps: ‘Ik ben 2,5 jaar afgetapt. Is dit alles wat het OM heeft?’ Over de website die hij eerder op zijn facebook aanbeval zei hij: “DWR was een nieuwswebsite, er was slechts éénmaal een feitelijk onjuist verhaal gepubliceerd. Mijn zusje, die geen hoofddoek draagt, keek ook dagelijks naar DWR, puur om op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen.”

Voor de rest gaf hij toe dat hij één van de redacteuren was van de ‘werkgroep Shaam’, een besloten facebookpagina met IS sympathiserende teksten. In de zaak kwam ook ter sprake dat politie-infiltrant met de bijnaam Aboe Noewas eveneens in de werkgroep zat. Noewas was in werkelijkheid een ICT ‘er voor het OM. Opvallend genoeg zijn zijn berichten niet bewaard gebleven.
Een ander bezigheid van de vriendengroep van Azzedine was project Dawa. Dit was een project van de Haagse jongeren, Oussama C. was de eindverantwoordelijke, om jongens van het criminele pad op het rechte pad te zetten door middel van Islam. Azzedine zegt weinig bij dit project betrokken geweest te zijn behalve dat hij zijn woning beschikbaar stelde voor vergaderingen van deze groep. Wel had hij een email verstuurd aan 27 mensen met een uitnodiging voor een vergadering in zijn woning. 
Wel of geen banden met Syrië?
Wat betreft stichting Intisaar aan de Meppelweg geeft Azzedine toe de eindverantwoordelijke geweest te zijn. Achteraf gezien vond Azzedine dat hij ook beter de voorzitter had kunnen zijn, dat was Thijs Belmonte, inmiddels een mujahideen in het Kalifaat, Azzedine was de secretaris.De stichting werd opgezet omdat een groeiend aantal jongeren weg werden gestuurd uit Moskeeën vanwege hun extremistische ideeën.
De rechter confronteerde hem met de verklaring van Martijn de Koning die bij zijn getuigenis zei dat er in de stichting geld werd ingezameld voor de strijd in Syrië. Azzedine ontkende, hij zou mensen wegsturen als zoiets gaande was. Ook werden veel vragen gesteld over foto’s rondom de groep die meerdere malen naar de Belgische Ardennen gingen. Veel van de deelnemers zijn later uitgereisd naar Syrië. “Deze foto’s werden gemaakt tussen 2003 en 2007, dus ruim voordat mensen naar Syrië gingen uitreizen. Alsof ik vooraf zou weten dat er in 2011 in Syrië een oorlog zou uitbarsten.” Azzedine ging naar eigen zeggen naar de Ardennen reizen omdat hij van buitensporten hield. Op de vraag of hij verbaasd was dat Soufian Z. zich bij de Mujahideen in Syrië heeft aangesloten, zei hij ‘nee’. Zelf heeft hij nooit overwogen om naar Syrië te gaan, hij heeft immers een ‘moeder en drie kinderen’. Aan de andere kant kende hij wel ‘75 tot 80 Syriëgangers’. “Ik hoorde links en rechts wel dat ze waren uitgereisd naar Syrië maar ik heb er niets mee te maken.” Verder ontkende hij telefonisch contact te hebben met vechtende strijders: “Het OM heeft 5 nummers van mij achterhaald en met geen één ervan is er gebeld naar Syrië. Het enige contact ging via Twitter en Facebook”.


Ronselen:
Een ander serieuze aanklacht tegen Azzedine is ronselen waarbij hij mensen zou hebben aangezet om naar Syrië te vertrekken voor de gewapende strijd.
Het meest serieuze bewijsmateriaal hiervoor zijn de verklaringen van familieleden van Syriëgangers in de Schilderswijk. De vader van een Syriëganger, ene Nourdin, kwam verhaal halen bij Abou Moussa in een moskee in Den Haag. De verdachte ontkende in de rechtszaak zijn zoon te kennen maar volgens de verbalisant die toen het proces verbaal opstelde kende Azzedine Nourdin wel degelijk. Ook werd een telefoongesprek opgenomen van een aantal Marokkaanse moeders die Abou Moussa aanwezen als schuldige voor het vertrek van hun zonen. Deze gesprekken bevatten overigens geen inhoudelijke informatie in tegenstelling tot de vader die zelf een onderzoek opzette.

Eveneens werd een citaat van Azzedine aan hem voorgelegd. In een uitzending op 23 april in Nieuwsuur heeft hij gezegd dat de beste dood de martelaarsdood is. In de desbetreffende uitzending sprak hij, onherkenbaar in beeld, samen met zijn vriend Soufian Z. die onlangs is omgekomen in Syrië. Veel van deze jongeren vroegen advies aan Azzedine welke hij gaf over de reis naar Syrië. De rechter wilde weten waarom de jongeren naar hem kwamen. “Dat vraag ik me ook af”. “Kennelijk had u informatie over Syrië, u werd gezien als woordvoerder van Syriëgangers, mede door u eigen uitspraken in de media.” Op de vraag of hij contact had met zijn vriend Soufian toen deze in Syrië was, antwoordde de verdachte negatief. Wel is aangetoond dat hij contacten onderhield over de documentaire “Oh Oh Aleppo” gemaakt door Soufian Z. en Driss D. nog voordat deze via DWR op YouTube geplaatst werd. 

De rechter stelde hem ook vragen over de uitzending van Nieuwsuur in augustus 2014 waarin hij IS feliciteerde met het uitroepen van het Kalifaat. Azzedine had het over geleerden die het ‘juridisch correct’ achtten. De rechter raakte geïrriteerd:
“Maar u zegt te staan voor bepaalde zaken. U vond het toch zelf correct dat het Kalifaat werd uitgeroepen en daarom feliciteerde u het?” Het antwoord was “Ja”. “Dan zijn we er toch”.

Demonstraties
Hij was vaak spreker bij demonstraties van IS-sympathisanten, bijvoorbeeld bij de Belgische ambassade waar de vrijlating van gevangenen, onder andere Fouad Belcam, de Belgische leider van Sharia4Belgium en Saddik Sbaa (inmiddels overleden in Syrië), werd geëist.
Bij een demonstratie voor de Amerikaanse ambassade op het Museumplein in 2012 riep Abou Moussa ‘Obama Obama, we are all Osama’. Zijn verklaring hiervoor was dat Osama voornamelijk in het Westen geassocieerd wordt met 11 september. “In het Midden-Oosten associëren ze hem met de opbouw van Soedan en de overwinning op Sovjet-Unie”. Aan het realiteitsgehalte hiervan valt zeker wat af te dingen of beter gezegd; het is minimaal een discussiepunt. Bij een andere demonstratie in Den Haag riep hij ‘Dood aan de Joden’. In de rechtbank verklaarde hij van deze uitspraak spijt te hebben en benadrukte niets tegen Joden te hebben. “Mijn ex-schoonouders zijn waarschijnlijk van Joodse afkomst”.
De rol van Azzedine bij demonstraties beperkte zich volgens hem tot het aanvragen van vergunningen en het maken van afspraken met de politie over praktische zaken zoals het bedekken van gezichten door demonstranten. Merkwaardig is dat Azzedine regelmatig met advocaten overlegde over de grenzen van de wet en welke uitlatingen eventueel strafbaar kon zijn. Hieruit zou de conclusie getrokken kunnen worden dat de hoofdverdachte berekenend te werk is gegaan.

Voorlopige vrijheid afgewezen
Azzedine beantwoordde alle vragen van de rechtbank zo netjes mogelijk. Voor het OM betuigde hij minder respect. Maar bij slechts twee gevallen beriep de verdachte zich op zijn zwijgrecht. Het eerste geval was zijn aanhouding in Griekenland op verboden militair terrein. De politie trof hem samen met Soufian Z. aan met €3200 aan contanten, een gps systeem en meerdere mobiele telefoons. Het ander geval was zijn aanhouding in Zuid-Duitsland. Naar eigen zeggen woonde hij toen bij zijn broer in Arnhem, na een ruzie zou deze hem vermaand hebben te vertrekken. Samen met zijn vrouw vertrok hij toen met paar duizenden euro’s aan contant geld op zak. Ze zijn samen onder andere in Oostenrijk en Kroatië geweest. De route kon Azzedine zich niet herinneren en verdere vragen vermeed hij door gebruik te maken van zijn zwijgrecht.
Dit zwijgen was voor de rechter een reden dat Azzedine zijn proces niet in vrijheid mag afwachten want er is een reëel vluchtgevaar. Voor de uitspraak zei de hoofdverdachte nog vertrouwen in de rechtszaak te hebben en er overtuigd te zijn dat dit geen ‘politiek proces’ is. De rechter zei in zijn voorlopige uitspraak ook dat er geen ernstige bezwaren zijn betreffende het aanklacht ronselen om de verdachte langer gevangen te houden. Van het ronselen van de hoofdverdachte tegenover 5 van de 6 personen zijn weinig bewijzen. Hiermee kan de voorzichtige conclusie getrokken worden dat Azzedine voor ronselen, de zwaarste aanklacht, waarschijnlijk vrij van zal worden gesproken.

De advocaat van Azzedine, Andre Seebregts gaf een scherp betoog waarin hij een vergelijking trok met de zaak van Tamil Tijgers. Hier had het Hof in Den Haag bewezen verklaard dat de verdachten aanslagplegers verheerlijkten en het publiek aanzetten om deel te nemen aan de gewapende strijd in Sri Lanka. Maar het Hof was van mening dat de verdachten binnen de grenzen van vrijheid van meningsuiting waren gebleven. Toegevoegd moet worden dat er weinig jurisprudentie op dit gebied is, en niemand eerder is veroordeeld voor ronselen.
De advocaat was eveneens van mening dat het vormen van een terrorististische en/of criminele organisaties ook moeilijk te bewijzen is. Met slechts twee man, Azzedine en Rudolph H. kan je moeilijk een organisatie vormen, is de argumentatie. De rechter heeft aangegeven dat dit nog wel een bezwaar is maar de definitieve uitspraak op 3 december moet uitwijzen of er sprake was van georganiseerde netwerken.
Wel lijkt het waarschijnlijk dat Azzedine schuldig bevonden zal worden voor opruiing gezien zijn posts op Facebook en Twitter en uitlatingen in de media.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten